Toen het Lommelse dakwerkersbedrijf Thebo drie jaar geleden op zoek ging naar een geschikte locatie voor een nieuwe vestiging, zodat het zijn exponentiële groei geen halt moest toeroepen, viel het oog van zaakvoerders Erik en Jordy Theunissen op Rietkolk. In ‘het gezelligste industriepark van Limburg’ vond Thebo de lokale verankering die het zo koestert. “Wat daarnaast opvalt, is de sterke onderlinge synergie tussen de aanwezige bedrijven”, klinkt het.
Thebo is een dakwerkersbedrijf dat gespecialiseerd is in platte daken. Het gebruikt zowat alle membranen die er bestaan, van pvc over EPDM tot roofing, en richt zich tot zowel particulieren als de industrie. De laatste jaren voert het bedrijf, dat VCA-gecertificeerd is, wel vaker grotere projecten uit, zoals appartementsgebouwen, industriehallen en zelfs nucleaire sites. Voorts is het zich ook gaan toespitsen op zuurbouw. Thebo bestaat eigenlijk al meer dan veertig jaar, maar nam tien jaar geleden een doorstaart, toen Erik Theunissen en zijn zoon Jordy aan het roer kwamen te staan. “Aanvankelijk hadden we niet meer dan een schuur. Acht jaar geleden verhuisden we naar een bedrijfshal, maar sinds kort zitten we dus hier, op Rietkolk, wat velen ‘het gezelligste industriepark van Limburg noemen”, vertelt Erik Theunissen. “Hoewel we hier nog maar pas zitten, kan ik dat laatste al volmondig beamen. Hier zijn eigenlijk enkel jonge Lommelse bedrijven gevestigd, wat voor een heel familiale sfeer zorgt.”
Zwarte sandwichpanelen
Zwarte sandwichpanelen geven de nieuwe vestiging van Thebo een strakke en sobere aanblik. Ook in het interieur is die trend doorgetrokken. De structuur bestaat uit metselwerk en grote overspanningen. Alle binnenmuren zijn gipskartonwanden, zodat de verdeling van de ruimtes in de toekomst makkelijk aan te passen is. De nieuwe thuisbasis van Thebo heeft een oppervlakte van zo’n 2.200 m², waarvan 680 m² hal, en biedt voldoende plaats voor de voertuigen van het bedrijf en zijn bezoekers. Dankzij energiebesparende domotica, een goede isolatie en zonnepanelen is de vestiging ook bijzonder duurzaam.
Van Den Boer Concept, gevestigd aan de overkant van de straat, was verantwoordelijk voor de realisatie van het nieuwe Thebo-gebouw (onder de naam Dimmo Projects). Van alle bedrijfshallen op Rietkolk, trouwens. De projectontwikkelaar kocht het terrein enkele jaren geleden, als onderdeel van een groot perceel van 10,5 hectare aan het industriegebied Nolim, om naar eigen zeggen een pasklaar antwoord te bieden op de vraag van de markt. Filip Remans van Van Den Boer Concept: “Heel wat startende ondernemingen willen graag een klein en betaalbaar eigen pand, maar vonden voor de realisatie van Rietkolk niet echt hun gading in dat segment. Daarom hebben wij in eerste instantie beslist om eenheden van 144 tot 316 m² te realiseren. Met succes, want in een mum van tijd waren alle panden verkocht. Op de overige gronden bouwden we op maat van de klanten – en dus ook voor Thebo – nog eens circa 35 bedrijfspanden vanaf 500 m². Daar zijn ook uitbreidingsmogelijkheden, wat de bedrijven in kwestie de kans geeft om verder te groeien.”
Volledig ontzorgd
“Wat opvalt in de bedrijvenlijst van Rietkolk is de sterke lokale verankering. Je vindt er vooral bedrijven uit Lommel, Overpelt en Neerpelt”, vervolgt Remans. “Wat ook heel fijn is om te zien, is de onderlinge synergie tussen de bedrijven. Ze kennen elkaar, doen een beroep op elkanders diensten en verwijzen klanten spontaan door.” Een mooi extraatje is het achterliggende natuurgebied. Van den Boer Concept legde wandelpaden aan rond de plaatselijke waterbekkens en zaaide er bloemenweides in, zodat werknemers tijdens hun pauze een frisse neus kunnen halen in een aangenaam kader.
“Wat voor ons een absolute voorwaarde was, was dat we gedurende het bouwproces volledig ontzorgd werden. Van Den Boer Concept kwam perfect tegemoet aan die eis”, aldus Theunissen. “Zo konden wij ons tot de eigenlijke verhuis blijven focussen op onze werkzaamheden. Zeer belangrijk, want ‘kwaliteit en flexibiliteit staan voorop’ is niet voor niets onze leuze. Alles verliep ook bijzonder vlot. Zo duurde het, eens de ruwbouw er stond, slechts drie maanden vooraleer de nieuwbouw instapklaar was.”
Bron: Polspoel, W. (n.d.). Strakke nieuwbouw zet in op lokale verankering. Bouwen Aan Vlaanderen, 2 (jaargang 2019), 73–75. Retrieved from https://www.bouwenaanvlaanderen.be/editie/nr-02-2019/